FISIOTERÀPIA PER A LA DONA I SÒL PÉLVIC

La fisioteràpia és una disciplina de la salut que ofereix una alternativa terapèutica no farmacològica per diagnosticar, prevenir i tractar símptomes de múltiples malalties, tant agudes com cròniques.

Segons la Confederació Mundial per la Fisioteràpia, la fisioteràpia té com a objectiu facilitar el desenvolupament, manteniment i recuperació de la màxima funcionalitat i mobilitat de l’individu o grup de persones a través de la seva vida.

 La fisioteràpia és en realitat un coneixement profund de l’ésser humà. Per a això és fonamental tractar a les persones en la seva globalitat bio-psico-social per l’estreta interrelació entre aquests tres àmbits diferents.

A Espai Obert del Vallès oferim aquest servei de fisioteràpia enfocat exclusivament a la dona en totes les seves etapes vitals.

Embaràs i prepart.

Prevenir ciàtiques i lumbàlgies durant l’embaràs, promoure posicions per tal de facilitar la dilatació i potenciar la bona competència abdominal durant la fase d’expulsiu.

Postpart.

Un cop passada la quarantena, la fisioterapeuta realitza una valoració del sòl pelvià i es programa un tractament personalitzat o grupal. Ajuda a recuperar el cos dels canvis produïts durant el procés d’embaràs i el part, tonificant els músculs del sòl pelvià i de la faixa abdominal. Treballem per a millorar la postura durant el porteig del nadó. Tractem amb massatge la recuperació de la suavitat i la fermesa de la pell.

Prolapse.

Sensació de pes dins la vagina, degut a la flaccidesa dels teixits desprès de l’embaràs o per grans esforços com tos crònica, restrenyiment crònic, portar pesos importants sense una bona tècnica... Tot això pot fer que les estructures que contenen l’úter, la bufeta o el recte es debilitin i aquests descendeixin. Si aquest descens és lleu podem ajudar a redreçar els òrgans eliminant la sensació de pes i si és greu podem ajudar tant en el preoperatori com en el postoperatori per a una recuperació òptima.

Dolor pelvià o sensibilitat disminuïda durant les relacions sexuals i l’orgasme.

La fisioteràpia pot ajudar a elastificar, desinflamar i/o tonificar la musculatura del sòl pelvià millorant el plaer i la funció sexual.

Restrenyiment.

La dificultat experimentada per evacuar els excrements o la poca freqüència de les deposicions es denomina estrenyiment. Aquest problema s’ha de tractar ja que pot causar altres disfuncions del sòl pelvià per esforç excessiu durant la defecació i pèrdua del reflexe normal. La fisioteràpia ajuda a tractar aquest problema donant pautes posturals i d’hàbits, reeducant la sensibilitat anal i millorant el mecanisme defecatori.

Diàstasi abdominal.

És una separació dels músculs de l’abdomen, moltes vegades veurem aparèixer un bony a nivell de l’abdomen (com un “alien” que ens surt), sovint causat per la distensió de l’abdomen durant l’embaràs.

Gimnàstica Abdominal hipopressiva.

Utilitzem aquest mètode en sessions individuals o grupals per a millorar la tonicitat de la faixa abdominal, reduir i prevenir dolors lumbars tant en dones de totes les edats com durant el postpart. Si vols saber més sobre classes d'hipopressius a Espai Obert del Vallès, clica a sobre d´aquest espai.

Urgència miccional.

Orines molt sovint (més de 7 cops al dia) o tens una sensació intensa de ganes d’orinar sense que la bufeta estigui molt plena? La urgència miccional també pot causar que t’aixequis més d’un cop a orinar per la nit, causant falta de descans nocturn i limitant les teves activitats diürnes. La fisioteràpia del sòl pelvià pot ajudar en el tractament d’aquest problema.

Incontinència urinària.

Les pèrdues d’orina durant la tos, els esforços o amb sensació imperiosa per a orinar, afecten tant a joves com a gent gran i provoquen un malestar emocional disminuint la nostra autoestima. Aquestes disfuncions es poden prevenir tractar des de la fisioteràpia.

Incontinència anal (femta i/o gasos).

Algunes patologies i especialment els parts poden lesionar els esfínters i la musculatura del sòl pelvià produint el seu debilitament i causant la falta de continència. Des de la fisioteràpia ajudem a millorar la funció i força d’aquesta musculatura, millorant així la continència.

Treball postural i d’esforç respectant la salut de l’abdomen i del sòl pelvià.

La millor eina per a gaudir d’una bona salut és la prevenció. En aquest sentit els fisioterapeutes ajudem a millorar la funció musculo-tendino i abdominal per tal de prevenir lesions i disfuncions que puguin ocasionar dolor, malestar físic i emocional. Això es fa mantenint i millorant el rendiment durant les activitats de la vida diària, les activitats esportives i professionals.

Limfedema.

El limfedema és una inflor que, generalment, apareix en un dels braços o de les cames. Es produeix quan el sistema limfàtic no és capaç de drenar la limfa i provoca una inflor per acumulació de líquid en els teixits tous del cos. L´edema en les extremitats es pot tractar des de la fisioteràpia a través del drenatge limfàtic manual, l’exercici terapèutic i els embenats compressius.

Menopausa.

És una etapa vital on es produeixen una sèrie de canvis hormonals i físics que poden comportar un desequilibri en la funció del sòl pelvià, com el prolapse o incontinència urinària, símptomes sexuals com la sequedat i el dolor durant les relacions sexuals o osteoporosi. Des de la fisioteràpia t’acompanyem durant aquesta etapa per a que gaudeixis d’una salut òptima recuperant força i vitalitat.