ACUPUNTURA I MEDICINA TRADICIONAL XINESA PER A LA DONA

L’acupuntura és, segons el Instituto de Medicina China, una tècnica curativa utilitzada a la medicina tradicional xinesa. S’usen les agulles molt fines per estimular punts específics en el cos. 

Aquests punts es distribueixen en els canals d’energia anomenats «Meridians.» S’apliquen els tractaments d’acupuntura sobre aquests punts o meridians per millorar el flux i equilibri de l’energia.

En la medicina xinesa tradicional hi ha moltes maneres de millorar l’equilibri dels fluxos d’energia del cos. Les tècniques més comunes són les tècniques de l’exercici com Qi Gong, massatge Tui Na, Moxa, Acupuntura, Dietètica Xina, Fitoteràpia (les Herbes).
En el món occidental, l’acupuntura és la tècnica més coneguda i acceptada pels sectors científics. També està reconeguda pel OMS (Organització Mundial de Salut) des de l’any 1979.

L'acupuntura és un tractament de gran utilitat per les diferents etapes de la dona.

En la Menarquia

Durant els primers indicis en les nenes i adolescents del canvi hormonal i menstrual, l'acupuntura és útil perquè facilita l'aportació de sang i líquids orgànics perquè aparegui la primera menstruació.

En Fertilitat.

Ajuda a través de la regulació del cicle menstrual, que justament és la base per a quedar-se embarassada; fomenta la millora de la qualitat dels òvuls; afavoreix l'augment del flux sanguini a la zona d'ovaris i úter (Sant Jiao inferior en Medicina Xina); millora la implantació uterina; redueix o elimina el síndrome de l'ovari poliquístic. També acompanya en reduir i/o eliminar miomes uterins i pòlips. És útil tant en casos de fecundació natural, com en fecundació assistida (in vitro).

En Menopausa

És una de les etapes en què moltes dones despunten amb símptomes de dèficit d'energia Yin. En aquesta etapa l'acupuntura és útil en l'alleujament dels símptomes d'escapament de Yang (sufocacions, insomni, palpitacions, suors, etc ...)

Patologies del Cicle Menstrual.

L'acupuntura és útil en els problemes de dismenorrea (dolor), en la regulació de les alteracions del cicle (períodes de 15-20 dies o períodes de més de 30 dies), amenorrea, polimenorrea entre d'altres. També està demostrat que millora la qualitat de vida en dones que pateixen endometriosis.

Post- part.

L´acupuntura ajuda a recuperar de manera més ràpida el desgast energètic i de líquids orgànics que es produeix després de donar a llum, prevenint futurs desequilibris energéticos.

Ansietat i depressió

La dona és el gènere més vulnerable a patir ansietat i depressió, en qualsevol etapa i moment vital. És per això que l'acupuntura és una de les tècniques més recomenables en aquests casos.

PREGUNTES FREQÜENTS.

Les agulles d’acupuntura són molt fines i la seva inserció generalment no causa dolor significatiu. Algunes persones poden experimentar una sensació lleugera com a picor, adormiment o pesadesa en els punts d’acupuntura. En mans d’un acupuntor qualificat, l’acupuntura és una pràctica segura i ben tolerada. 

L’acupuntura pot ser una teràpia complementària eficaç per a diversos problemes de salut de les dones, però no sempre és la única opció de tractament. És important buscar un enfocament integral de la salut, treballant amb professionals mèdics qualificats i consultant amb una acupuntora especialitzat en la salut de les dones per determinar el millor pla de tractament per a cada situació.

La freqüència i la durada del tractament d’acupuntura depenen de diversos factors, com la condició específica, la seva gravetat i la resposta individual al tractament. En general, suggereix que es realitzin sessions regulars durant un període de temps determinat per aconseguir els millors resultats. La acupuntora serà l’adequada per proporcionar-te una estimació del nombre de sessions necessàries en funció del teu cas.

S’han realitzat diversos estudis científics per investigar l’eficàcia de l’acupuntura en diferents condicions de salut. Si bé encara hi ha debats i s’han identificat alguns desafiaments metodològics en la investigació, hi ha evidència que suggereix que l’acupuntura pot ser efectiva per a algunes condicions, especialment en el tractament del dolor. Organismes com l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i l’Associació Mèdica Americana (AMA) han reconegut l’ús de l’acupuntura per a determinades afeccions.

Abans de començar un tractament d’acupuntura, és recomanable buscar un professional qualificat i amb experiència en aquesta pràctica. Podeu consultar el vostre metge de confiança o demanar referències a altres persones que hagin tingut experiència positiva amb acupuntura. És important comunicar-li a la vostra acupuntora sobre qualsevol problema de salut, medicació o tractament mèdic que estigueu rebent.

En general, l’acupuntura és una pràctica segura amb pocs efectes secundaris. Les reaccions més comunes inclouen una lleugera sensació de mal de cap, marejos, o bruixots temporals. En rares ocasions, pot haver-hi hematomes o infeccions si les agulles no es manipulen adequadament. És important assegurar-se que l’acupuntor utilitzi agulles esterilitzades i segueixi tècniques adequades d’higiene.